Paasrecept: nestjes van kokosmakronen

Mijn favoriete recept voor kokosmakronen of kokosbollen tover je in een handomdraai om tot schattige nestjes.

Dragee eitjes

De kleine eitjes die ik hiervoor gebruik heten dragee eitjes. Ze zijn gevuld met chocolade en voorzien van een suikerlaagje, meestal in pastel kleurtjes. Ze zijn rondom Pasen te koop op veel plekken waar ze ook paaseitjes verkopen. Dragee eitjes worden ook wel chocolade kievitseitjes of kleine paaseitjes genoemd. In plaats van dragee eitjes kun je ook gewone paaseitjes of chocolade amandelen (yum!) gebruiken.

coconut macaroon nests with mini eggs

Kokosmakronen maken

Heb je wel zin in kokosmakronen maar geen zin om deze nestjes te maken? Dan kun je hetzelfde recept gebruiken voor gewone kokosmakronen of kokosbollen. De baktijd is afhankelijk van de grootte, dus hou de oven goed in de gaten – ik bak ze het liefst wat langer en lekker krokant!

Omdat er ei in het beslag zit zal het kuiltje van deze kokosnestjes tijdens het bakken weer wat omhoog komen. Als de kokosmakronen net uit de oven komen zijn ze nog zacht en kun je het kuiltje nog wat aandrukken, zodat er voldoende plek is voor lekker veel paaseitjes.

Recept vermenigvuldigen

Omdat het aantal bezoekers op het moment dat ik dit schrijf nog altijd beperkt is, is dit recept voor een kleine hoeveelheid van 5 kokosnestjes. Normaal gesproken zou ik een dubbele portie maken, dus 2 eieren, 150 gram suiker en 200 gram geraspte kokos voor 10 kokosmakronen. De verhoudingen komen niet zo precies, dus maak je geen zorgen als je wat meer of minder van één van deze ingrediënten in huis hebt.

Variatietips

Net als bij gewone kokosmakronen kun je ook bij deze kokosnestjes variëren door allerlei lekkere dingen door het beslag doen, zoals stukjes chocola of gedroogd fruit. Andere populaire toevoegingen zijn stukjes gesuikerde gember, chilivlokken of zeezout. Bij gewone kokosmakronen vind ik het leuk om allerlei verschillende smaken te maken, maar bij deze nestjes hou ik het persoonlijk graag neutraal. De makronen zijn door de kokos sowieso al lekker rijk van smaak en heerlijk in combinatie met de dragee eitjes.

Paasrecept: nestjes van kokosmakronen

Paasrecept: nestjes van kokosmakronen

Recipe by Made from ScratchCourse: Recepten, ZoetCuisine: Pasen
Personen

5

porties
Bereiden

15

minutes
Koken/Bakken

25

minutes

Deze vrolijke nestjes van kokos zijn een lekkere traktatie voor Pasen.

Ingredienten

  • 1 ei

  • 75 g kristalsuiker

  • 100 g geraspte kokos

  • 50 g dragee eitjes

  • 1 el poedersuiker of gesmolten chocola, om de eitjes vast te plakken (optioneel)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180º C. Klop het ei met de suiker in een kom lichtgeel (kan met de hand) en spatel de geraspte kokos erdoor.
  • Schep met een ijstang of lepel bolletjes van het beslag, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en maak een kuiltje in het midden met een (maat)lepeltje.
  • Bak de kokosmakronen in 25 minuten goudbruin. Druk zodra de kokosmakronen uit de oven komen weer een kuiltje in het midden. Laat helemaal afkoelen voor je ze van de bakplaat haalt.
  • Roer de poedersuiker met wat water tot een dik glazuur (of smelt wat chocola) en zet de dragee eitjes hiermee vast in de nestjes. Enjoy!