Wat kun je allemaal met een mandoline?

Een mandoline stond al vrij lang hoog op mijn wensenlijstje van nieuwe keukengadgets. Nieuwe regel: er komen alleen nog maar spullen bij die multi-functioneel zijn, niet te veel plek innemen en lang meegaan.

Wat blijkt? Een mandoline is mega veelzijdig! Inmiddels gebruik ik hem super veel.
Maar wat is nou een goede mandoline? En wat kun je er allemaal mee?

mandoline met schijfjes aardappel

Mandoline kopen, waar moet je op letten?

Als je overweegt om een mandoline te kopen, dan is het handig om de mandolines te vergelijken op de volgende punten:

  • Opzetstukken: kun je er alleen mee schaven of ook julienne reepjes maken?
  • Verstelbaarheid: kun je de dikte van de plakjes aanpassen?
  • Duurzaamheid: kunnen de messen van de mandoline op den duur worden geslepen?

Ik ben uiteindelijk voor de Benriner mandoline gevallen. Bij dit model is de dikte van de plakjes instelbaar van bijna doorzichtig tot standje “aardappelschijfjes”. Hij wordt geleverd met 3 extra julienne opzetstukken (fijn, medium en grof). De messen zijn vlijmscherp, maar mochten ze ooit bot worden, dan kun je de opzetstukken los bijkopen of het mes laten slijpen, bijvoorbeeld bij de Meesterslijpers. Gratis tip: neem je keukenmessen ook even mee, zijn ze daarna weer als nieuw.

Dit kun je (alleen) met een mandoline

Mocht het nog niet duidelijk zijn: ik ben echt in love met mijne nieuwe keukenhulpje. Natuurlijk kun je met een scherp mes zelf ook dunne plakjes of reepjes snijden. maar er zijn een aantal dingen die eigenijk alleen met een mandoline echt netjes worden (+ het is veel sneller en enorm satisfying om al die perfecte reepjes te zien verschijnen):

  • (groente) chips: omdat je flinterdunne plakjes kunt maken
  • courgetti of courgette-spaghetti: omdat je met een mandoline de hele courgette kunt gebruiken (in tegenstelling tot een spiraalsnijder)
  • “rozen” van appel of aardappel: omdat je ze allemaal in exact dezelfde dikte snijdt, met of zonder schil
  • carpaccio van ALLES: omdat je zulke dunne plakjes kunt maken dat je bieten en venkel rauw kunt eten

Mijn favoriete recepten met een mandoline

jar of kimchi

Kimchi is sowieso super leuk om te maken, maar het wordt nog mooier met perfect julienne gesneden reepjes wortel en dunne plakjes radijs. Ik deel mijn beste tips met je in dit recept voor kimchi.

bieten carpaccio met saus

Oeh-la-la, deze biet tonnato (bietonnato? 😀 ) is zo klaar en past helemaal in mijn ietsje-minder-vlees beleid. Je vind het recept bij Food Quotes.

Venkel en sinaasappel is echt een klassieke combinatie. Als je de venkel dun schaaft is het heerlijk in een zomerse salade. Voor het recept van deze Venkelsalade met sinaasappel, noten en basilicum ga je naar Anja’s Food & Blog.

Avocado carpaccio

Dat je zelfs een avocado in flinterdunne plakjes kunt schaven met een mandoline bewijst deze prachtige avocado carpaccio. Voor het recept hoef je niet ver te zoeken, je vindt het bij Anne Travel Foodie.

Groentechips

Bizar hoe makkelijk het is om (groente)chips te maken! Schaven, frituren, klaar. Toch stap voor stap instructies nodig? Je vind dit recept bij Aan tafel bij Anna.

Tot slot

Dit artikel bevat links naar de webshop van de Meesterslijpers.
Ik draag deze winkel een warm hart toe, maar ik word er zelf niet beter van als je hier iets koopt.
De mandoline die ik in dit artikel promoot heb ik zelf uitgezocht en de woorden zijn van mijzelf. Lees meer over verschillende soorten samenwerkingen in Samenwerken.