Recept voor vegan chocolade babka

Als Miljuschka Witzenhausen het maakt, dan weet je het echt een trend is! Miljuschka liet onlangs zien hoe je deze toffe vlecht techniek voor babka met allerlei soorten deeg kunt toepassen. In het recept van Miljuschka voor babka besmeer je gewoon een lap croissantdeeg met Nutella, maar babka stap-voor-stap zelf maken is natuurlijk veel leuker!

Chocolade babka is van zichzelf al spectaculair om te zien, maar als het ook nog eens gemaakt kan worden met aquafaba in plaats van eieren, dan heb je mijn aandacht. Het is wel even wat werk (ik vind dat zelf een deel van de charme) en daarom heel geschikt en populair als quarantaine bake.

Toch te veel werk? De cheat-versie voor chocolade babka van Miljuschka vind je hier.

Credits: Dit recept is een vrije vertaling van het recept voor Vegan Chocolate Babka van Vaishali @ Holy Cow! Vegan Recipes, die haar recept weer baseerde op het recept voor Chocolate Babka van Melissa Clark @ NYT Cooking.

Vegan chocolade babka

Voor het deeg:

 • 60 ml plantaardige melk
 • 1 volle tl gedroogde gist (liever geen instant)
 • 240 gram bloem, plus 4 el bloem
 • 30 gr suiker, plus 2 tl suiker
 • rasp van een halve citroen of 1 tl citroenaroma
 • 1 tl vanille aroma
 • snufje nootmuskaat
 • snufje zout
 • 90 ml aquafaba* (vocht uit een blik kikkererwten)
 • 60 gram plantaardige boter of margarine

Verwarm de melk met 2 tl suiker 20 seconden in een kommetje in de magnetron tot het lauwwarm, maar niet heet is. Strooi de gist er overheen. Laat 10 minuten staat totdat er kleine belletjes op het oppervlakte verschijnen.

Meng 240 gram bloem, 30 gram suiker, citroen, vanille, nootmuskaat en zout in de kom van de mixer. Voeg de schuimige gist-melk en de aquafaba toe en mix met de deeghaak. Voeg 1 tot 4 eetlepels bloem toe tot het deeg stevig genoeg is om in zijn geheel aan de deeghaak te blijven hangen.
Kneed de boter in twee delen door het deeg.
Maak een bal van het deeg. Doe een drupje (zonnebloem)olie in de kom en wentel de deegbal door de olie zodat hij rondom bedekt is met een dun laagje. Dek de kom af met een theedoek en laat 2 uur rijzen op een tochtvrije plek.

Ga ondertussen verder met de chocolade fudge vulling.

Check na twee uur of het deeg in volume is verdubbeld. Druk de lucht uit het deeg en vorm er opnieuw een bal van. Dek de kom af en zet een nacht in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen.

Voor de vegan chocolade fudge vulling:

 • 40 gram cashewnoten, fijngehakt
 • 60 ml kokend water
 • 52 gram suiker
 • 85 gram pure chocolade
 • 60 gram plantaardige boter of margarine
 • snufje zout
 • 1 tl vanille aroma

Week de cashewnoten 30 minuten in het hete water en maal ze dan met het water tot een dunne pasta in de keukenmachine.

Doe de cashew pasta met de suiker in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost. Voeg de chocolade en boter toe en roer tot het is gesmolten. Haal het pannetje van het vuur en roer zout en vanille erdoor.

Laat het pannetje wat afkoelen en zet de fudge dan in de koelkast tot gebruik.

Ga nu weer verder met het deeg.

De volgende dag:

Vet een cakeblik in en bekleed met bakpapier. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap. Dit gaat het beste op een bakmatje, plastic tafelkleed of bakpapier (dan is het deeg straks makkelijker op te rollen).

Smeer de chocolade fudge vulling helemaal uit over het deeg.
Rol het over de lengte zo strak mogelijk op. Dit gaat het beste als je naar je toe rolt. Knijp het deeg langs de naad goed dicht. Leg de deelrol 10 minuten in de vriezer zodat het iets steviger wordt.

Haal de deegrol uit de vriezer en snij over de gehele lengte door. Je hebt nu twee lange strengen deeg. Leg de strengen met de chocolade strepen naar boven en verbind de strengen aan één kant met elkaar door het deeg samen te knijpen. Vlecht de twee strengen door ze steeds rustig over elkaar heen te leggen. Knijp de twee uiteinden samen. Til de babka op, stop de uiteindes naar onderen en leg de babka voorzichtig in het cakeblik.
Dek af met een theedoek en laat 1 – 1,5 uur rijzen.

Bak de babka 50 minuten in een voorverwarmde oven op 175º C.

Voor de suiker siroop:

 • 70 gram suiker
 • 70 ml water

Breng de suiker met het water in een pannetje aan de kook als de babka bijna klaar is. Zet het vuur uit als de suiker helemaal is opgelost.

Haal de babka uit de oven en prik hem meteen op verschillende plaatsen tot op de bodem in met een satéprikker. Giet de suikersiroop over de nog warme babka en laat helemaal afkoelen.

Vegan chocolate babka

*) Aquafaba is het vocht van gekookte bonen en qua samenstelling lijkt het veel op eiwit. Het wordt in vegan recepten gebruikt ter vervanging van ei. Het vocht uit een blik kikkererwten is hier heel geschikt voor. Gewoon kikkererwten uit een blik afgieten boven een kom en het opgevangen vocht is de aquafaba.