Super dunne vegan kletskoppen met nootjes

Wist je dat kletskoppen typisch Nederlandse koekjes zijn? Verschillende landen om ons heen hebben elk hun eigen versie, die nét even anders is.

In Frankrijk heb je bijvoorbeeld florentines (naar verluid ontstaan aan het Franse hof, maar vernoemd naar de Italiaanse stad Florence), die in Groot Britannië opnieuw razend populair werden nadat Mary Berry haar recept voor florentines met stukjes fruit en chocolade deelde in The Great British Bake Off.

Lace cookie

In Amerika worden de dunne koekjes vanwege het gaatjespatroon lace cookies genoemd. Werden ze daar van origine vaak met stukjes amandel gemaakt, nu zijn het vooral havervlokken die ze een moderne twist geven.

Het zijn allemaal variaties op hetzelfde koekje, wat voornamelijk uit boter en suiker bestaat, waardoor je een heel dun en knapperig koekje krijgt. De sport is (vind ik) om de koekjes zo dun en knapperig te bakken dat er allemaal kleine gaatjes in zitten. Voor kletskoppen mag je alle regels die normaal gelden bij het bakken van koekjes dan ook aan je laars lappen. De enige regel is dat je echt maar één theelepel per koekje op de bakplaat moet doen, met voldoende afstand, want om zo knapperig te kunnen worden lopen de koekjes enorm uit. Je kunt het beslag (of deeg, als je het zo wilt noemen) een dag van tevoren maken en tot gebruik in de koelkast zetten. De kletskoppen zijn dan ook heel geschikt om met kinderen te maken. De koekjes moeten op de bakplaat afkoelen voordat je ze kunt verwijderen. Het is daarom handig om twee of drie bakplaten bij de hand te hebben, zodat je de volgende batch kunt voorbereiden terwijl de koekjes in de oven staan.

Amandel, havervlokken, kokos, pinda of andere nootjes: varieer gerust met dit recept voor kletskoppen. Ik hou van klassieke Nederlandse kletskoppen en ging daarom voor wat stukjes pinda. Door plantaardige boter (ik gebruik Flora) te gebruiken is dit recept voor kletskoppen meteen vegan, want er komt geen ei aan te pas. Ik gebruik deze keer kokosbloesemsuiker (verkrijgbaar bij De Notenshop) voor een extra gebrande karamelsmaak. Je kunt eenzelfde hoeveelheid kristalsuiker of basterdsuiker gebruiken.

Vegan kletskoppen met nootjes

Vegan kletskoppen met nootjes

Recipe by Made from ScratchCourse: SnacksCuisine: DutchDifficulty: Easy
Makes

30

cookies
Prep time

10

minutes
Cooking time

40

minutes

Super krokante kletskoppen, een echt Nederlands koekje!

Ingredienten

  • 50 g (plantaardige) boter van goede kwaliteit

  • 50 g kokosbloesemsuiker

  • 50 g kristalsuiker

  • 1 el water

  • 50 g amandelmeel

  • snufje zout

  • kaneel

  • 3 el gehakte pinda’s of andere nootjes

Bereidingswijze

  • Smelt de boter met suiker en water in een pannetje. Zet het vuur uit en spatel het amandelmeel, zout en kaneel erdoor. Voeg als laatste de gehakte nootjes toe. Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 190º C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Leg met behulp van twee theelepels hoopjes beslag ter grootte van een hazelnootje met minimaal 10 cm tussenruimte op de eerste plaat.
  • Bak de koekjes in 8 minuten goudbruin. De koekjes zijn klaar als ze goed zijn uitgelopen en de suiker rustiger borrelt. Laat de kletskoppen minimaal 10 minuten afkoelen op de bakplaat zodat ze lekker knapperig worden.
  • Bereid terwijl de koekjes afkoelen de volgende bakplaat voor en ga door tot al het beslag gebakken is.

Tip

  • Je kunt deze kletskoppen 5 dagen bewaren in een afgesloten koektrommel zonder andere soorten koekjes erbij. Ze zijn ook heel lekker verkruimeld over een ijscoupe!