Proefbakken uit Taart ende Koeck

Vorig jaar was ik op een verjaardag in een café in de Jordaan. De (vegan) jarige had een taart besteld en die haalde ik op bij een schattig zaakje bij mij om de hoek: Koffie ende Koeck. De taart was fantastisch – compromisloos vegan noem ik dat. Dus toen ik hoorde dat er een kookboek van Koffie ende Koeck kwam kon ik natuurijk niet wachten om de recepten uit te proberen!

Uitstraling van het boek

Taart ende Koeck heeft met zijn dikke kaft en gouden letters een luxe en nostalgische uitstraling. Qua lay-out gaat het alle kanten op: het papier is glad, de hoofdstukpagina’s zijn felgekleurd. De foto’s van Lisette Kreischer zijn functioneel, zonder opsmuk en de recepten worden hier en daar ondersteund door vrolijke illustraties van Maartje Borst, waar handgeschreven en gedrukte tekst gecombineerd worden.

Inhoud en schrijfstijl

De recepten zijn heel uiteenlopend en lijken me goed uit te voeren. Er komen (bewust) ook niet te veel exotische ingrediënten in voor (hoewel ik stiekem wel op zoek was naar een lekker recept met kokosbloesemsuiker). Sommige taarten worden bij Koffie ende Koeck al jaren gemaakt en deze ervaring lees je tussen de regels door: de recepten zijn bondig en zelfverzekerd. Voor de Praliné op pagina 33 maak ik voor het eerst een droge karamel, met succes.

hazelnut praline on baking tray

Bij receptuur voor luxe taarten ontkom je er niet aan dat verschillende onderdelen apart beschreven staan. Dit vertekent soms hoe lang je met een recept bezig bent. Mijn advies: hou het ontspannen en maak de losse onderdelen van tevoren.

Uitvoerbaarheid van de recepten

Tijd om te bakken! Vrijwel alle ingrediënten die in Taart ende Koeck gebruikt worden zijn makkelijk te verkrijgen. Er worden veel noten gebruikt dus een bestelling bij je favoriete notenwinkel is geen overbodige luxe (scheelt een hoop geld vergeleken met de supermarkt en de kwaliteit is vele malen beter).

We beginnen met de Zweedse prinsessentaart. Als ik het recept goed doorlees gaan we met een glaceermes “zo goed als dat lukt” een bol van opgeklopte vegan room maken waar een lap marsepein op komt. Ik ben benieuwd of dit een stevige constructie gaat worden…
Voor het zover is maken we de custard voor de vulling, drie lagen cake (op basis van aquafaba, zo cool!) met daartussen jam en custard. De slagroombol lukt beter dan verwacht en ook de lap marsepein (waar ik nogal een haat-liefde verhouding mee heb) werkt vandaag mee. Al met al is het best een feestelijk taartje geworden. Nét niet stevig genoeg voor transport of om mooie punten van te snijden, maar dat vond niemand erg.

green Swedish princess cake with flower

Dan is het eindelijk tijd voor DE Chocolade-hazelnootpralinétaart. In de categorie duurt even, maar dan heb je ook wat. De praliné hadden we gelukkig al gemaakt, check. Voor de homemade Nutella: hazelnoten roosteren, in de keukenmachine tot pasta malen (gebruik er wel een met genoeg power! ik ben erg tevreden over deze), gesmolten chocolade en olie erbij en blend it, baby.
Zelfs na een nachtje in de koelkast bleef de hazelnootganache bij mij nogal vloeibaar en dat leek me geen succes voor een stapeltaart. Geen paniek natuurlijk, gewoon opnieuw in de blender met flink wat extra cacao en poedersuiker tot de juiste consistentie is bereikt.

home made nutella

De cake zelf was ontzettend makkelijk om te maken en omdat we de hazelnootganache en praliné van tevoren al hadden gemaakt was ook het “in elkaar zetten” een fluitje van een cent. De kleur van de praliné complimenteert de chocolade zo goed, het is echt een plaatje. En dan de smaak: oh my god! Deze chocoladetaart is zó moist en vol van smaak, zonder overdreven zoet te zijn. Als je één ding maakt uit Taart ende Koeck laat het dan deze chocoladetaart zijn!

Chocolate cake with hazelnut praline and cookbook

Homemade Nutella over? Maak dan eens deze lekkere Nutella Oreo cake.

Taart ende Koeck van Maartje Borst is o.a. te koop bij Bol.com.
 
Shop je via een link in deze blogpost? Dan zou het kunnen dat ik daar commissie over ontvang (zie ook Samenwerken voor meer informatie).
Dit heeft op geen enkele manier invloed op mijn mening over dit boek gehad. 

Met dank aan Kosmos Uitgevers voor het ter beschikking stellen van dit boek.