Citroentaart met hele plakjes citroen

Deze Shaker Lemon Tart ging straight to the top of my list of favourite recipes. De zoete vulling, met het bittere van de citroenschil en het zoute van de korst… hij is perfect in balans, simpel en toch echt anders dan de meeste andere gebakjes.

Voor deze citroentaart wordt een hele citroen in dunne plakjes gesneden en 24 uur met zout en suiker in een pot gedaan. Het sap van de citroen trekt in de suiker en vormt zo een siroop die de schil van de citroen lekker zacht maakt.

De credits van deze Lemon Shaker Tart gaan volledig naar de FeedFeed (via Instagram).
Hieronder heb ik het recept voor jullie vertaald en uitgeschreven.

Voor dit recept is het handig als je een keukenmachine hebt (ik gebruik deze).

Ingrediënten

Voor een ronde taart van 23 cm ø of een rechthoekige taart van 35 x 11 (ik gebruik deze).

Voor de vulling:

  • 1 grote of 2 kleine citroenen, schoongeboend en in dunne plakjes
  • 1/2 tl zout
  • 200 gram kristalsuiker (1 cup)
  • 2 eieren

Doe de plakjes citroen met het zout en de suiker (maar zonder de eieren) in een pot. Schud goed door elkaar en laat minimaal 24 uur staan. Schud af en toe om.

Voor het deeg:

  • 150 gram bloem (1+1/4 cup)
  • 50 gram kristalsuiker (1/4 cup)
  • 1/2 tl zout
  • 115 gram roomboter

Meng alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Ga door totdat er een samenhangend deeg ontstaat wat schoon loskomt van de wand van de kom.

Verdeel het deeg gelijkmatig over de taartbodem,
Gebruik een bakje met een rechte zijkant om het deeg tegen de rand te duwen. Snij de bovenkant recht af zodat je een nette rand krijgt (en nét genoeg deeg hebt om eventuele gaatjes in de bodem te vullen).
Zet de bodem 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 º C.
Bak de bodem 10-12 minuten zonder vulling (omdat er geen ei of bakpoeder in het deeg zit hoef je geen blinde vulling te gebruiken).
Klop ondertussen de eieren los in een kommetje en voeg toe aan de pot met inmiddels ingemaakte citroen. Schud goed door elkaar.

Haal de bodem uit de oven verdeel de plakjes citroen erover.
Schenk de rest van de vulling over de plakjes citroen.
Bak de taart nog 20-25 minuten in de oven goudbruin en laat afkoelen op een rooster.