Mijn ervaring met de Bierista Bieropleiding

De Bierista Bieropleiding is een biercursus met certificaat waarin je alles leert over bier. Aan bod komen het brouwproces, het verschil tussen biersoorten en -stijlen, maar ook bier-spijs combinaties en het stellen van de juiste vragen om een passend biertje te kunnen adviseren.

Na het voltooien van de bieropleiding mag je jezelf Bierista of Meester in Bier noemen. In deze post vertel ik je meer over mijn ervaring met de Bierista Bieropleiding.

Waarom ik deze bieropleiding wilde doen

De wereld van bier is voor mij echt nieuw. Ik altijd dacht dat ik bier niet lekker vond, omdat het klassieke biertje te bitter is voor mijn smaak.
Een tijdje terug proefde ik bij een brouwerij in Amsterdam tijdens een etentje een honingblond biertje en een porter. Die waren helemaal niet bitter. Sterker nog, die porter, die smaakte naar meer!
Er ging een wereld voor me open. Ineens waren er pagina’s vol nieuwe keuzes op menukaarten, waar ik die eerder altijd links liet liggen. Maar ik bestelde ook nog wel eens verkeerd en ik merkte ook dat het lastig was om mijn smaak uit te leggen aan barpersoneel.
Daarom leek de Bierista Bieropleiding mij de perfecte manier om erachter te komen welke factoren smaakbepalend zijn voor bier.

En hoe ging het?

Ja, top! Op Bierista.nl bestelde ik de bieropleiding. Omdat je de theorie online in je eigen tempo doorloopt kon ik meteen aan de slag. Twee dagen later stond de postbode voor de deur met een grote doos vol speciaalbier van Beerwulf.

De theorie is opgedeeld in 12 modules en elk hoofdstuk sluit je af met een oefentoets en een biertje (dat is nog eens een incentive om door te leren!).

Waar je bij wijncursussen dagenlang stoffige theorie moet doorwerken zonder het gevoel te hebben dat je ergens over kunt meepraten voel ik me halverwege deze bieropleiding al helemaal welkom in de wereld van bier.
Ik kan nu uitleggen dat ik niet van hoppige biertjes hou en heb ontdekt dat er ontzettend veel verschillende bieren zijn die ik wel kan waarderen.
Met elk biertje ontdek ik weer een nieuwe smaak die ik aan mijn repertoire toevoeg (letterlijk, want tijdens de opleiding leg je ook je eigen bierbibliotheek aan door het schrijven van proefnotities).

Na een kleine maand ben ik klaar voor het voor examen. Een paar dagen later ontvang ik per post een heus certificaat en mag ik bij de inmiddels al meer dan tweeduizend andere Bierista’s in de Hall of Fame aansluiten!
Inmiddels voel ik me een echte beergeek.

Voor wie de Bierista Bieropleiding geschikt?

Deze biercursus is geschikt voor iedereen die meer wil leren over bier. Er is geen basiskennis nodig om aan de bieropleiding te beginnen, hoewel de gevorderde bierdrinker wellicht wat sneller door sommige hoofdstukken zal gaan.
Je hebt 3 maanden de tijd om de 12 modules te doorlopen (schatting benodigde tijd: 8 uur). Elk hoofdstuk sluit je af met een oefentoets én een biertje uit het Bierista Bierpack.

Omdat je de cursus binnen een bepaalde tijd moet afronden voel je een gezonde druk om het bij te houden. Ik deed elke paar dagen een hoofdstuk en vond het fijn om de oefentoetsen van het vorige hoofdstuk even te herhalen.

Je doorloopt de cursus digitaal in de webportal van Bierista.nl (je betaalt hier gelukkig dus niet voor een outdated boekje wat ergens in de kast belandt). Er worden regelmatig speedcourses toegevoegd waarmee je je kennis ook na het bepalen van je biercertificaat op peil kunt houden.

Biercursus cadeau doen

Misschien wil net als ik zelf je bierdiploma halen, maar een bieropleiding cadeau doen is natuurlijk ook heel leuk. De opleiding is als giftbox te bestellen, waarmee de ontvanger zelf online kan inloggen en de bieren daarna rechtstreeks bij de ontvanger thuis worden bezorgd. Handig als je geen zin hebt om te slepen!
Vind je het juist leuk om de Bierista Bieropleiding cadeau te geven met het bierpakket er bij? Dan zou ik de opleiding een weekje van tevoren op je eigen adres bestellen. Vul wel meteen de naam van degene die de opleiding gaat volgen in, zodat het diploma op de juiste naam komt te staan.

Heb je ook een biercursus gevolgd? Dan hoor ik heel graag wat je ervaringen waren.

1 reactie

  1. Superleuk! Proeverijen heb ik natuurlijk genoeg gedaan, maar nog nooit een echte opleiding!

Reacties zijn gesloten.