Eetbaar kant (met recept)

Edible lace, oftewel eetbaar kant. Je smeert een pasta uit over een speciale mat voor eetbaar kant, laat dit goed drogen en je hebt prachtig, flexibel kant om op een taart te plakken.

Edible lace of sugar dress kun je zelf maken in verschillende kleuren. Voor extra shiny cake lace kun je lustre dusts of de airbrush gebruiken. Eetbaar kant plak je op een met fondant beklede taart door de fondant licht vochtig te maken. Het effect is spectaculair!
Zeker als je het afmaakt met eetbare pareltjes.

Het recept voor cake lace

Je kunt edible lace mix kant-en-klaar kopen bij de betere bakspeciaalzaak. Het is verkrijgbaar in poeder wat je aanlengt met water en als pasta. Het is ook makkelijk zelf te maken met het volgende recept. Voor mij was dit de voordeligste keuze, omdat ik deze ingrediënten ook voor andere dingen gebruik.

Dit heb je nodig

Stap-voor-stap

1Roer het tylose poeder met het hete water goed door elkaar in een kommetje met een vork. Laat 5 tot 15 minuten staan tot de witte spikkels opgelost zijn.

2Voeg de poedersuiker en maizena toe en prak het goed door elkaar.
Voeg de glucose toe en roer weer goed door.

3Voeg een paar druppels van de witte kleurstof toe. Eventueel kun je ook nu ook andere kleuren toevoegen (begin altijd met wit).

4Voeg steeds 1 eetlepel heet water toe en roer goed door tot je een goed smeerbare pasta hebt, vergelijkbaar met tandpasta. Ik had 3 eetlepels nodig.

5Smeer de mix in alle richtingen uit in de groeven van de mat. Dit gaat het beste met een spatel, pasje of botermes. Schraap alle overtollige mix er af.

6Laat de mat 6-16 uur drogen op kamertemperatuur. Test in een hoekje of het makkelijk loskomt en trek voorzichtig het kant uit de mal.
Dit gaat het makkelijkste als je de mat omdraait (zie foto).

Je kunt het ook op een lage temperatuur drogen in de oven, maar dan wordt het minder flexibel. Mocht je dit willen proberen: een kwartiertje op 40º C, als het nog plakkerig aanvoelt nog eens 5-10 minuten.
Kant-en-klare mixen zijn meestal speciaal gemaakt om in de oven te drogen.

Dit recept is voldoende voor 2 volle matten. In een afgesloten potje kun je ongebruikte mix een paar dagen bewaren.

Kant gebruiken op een met fondant beklede taart

Maak het fondant op de taart licht vochtig met een nieuw stuk spons, doek of kwast. Vouw het kant om de taart heen en gebruik een klein kwastje om nog wat water achter het kant te kwasten op de plekken waar het niet meteen blijft plakken. Eetbare pareltjes kun je vastplakken door een heel klein beetje royal icing met een kwastje aan de brengen. Je kunt het kant ook laten uitsteken als je dat mooi vindt.

Eetbaar kant bewaren

Dit kant kun je maanden vooruit maken. Verpak de stroken kant per stuk in bakpapier (vouw ook de zijkanten dicht) en bewaar in een ziplock zak of insteekhoes.

Waar kun je de lace mat nog meer voor gebruiken

Je kunt de cake lace mat ook gebruiken voor fondant! Kneed wat fondant goed door en rol het uit over de mat. Hetzelfde patroon geeft nu een heel ander effect.
Met een klein mesje kun je het patroon langs de rand uitsnijden of gebruik een ronde uitsteker om het fondant op koekjes of cupcakes te plakken.

Edible lace kleuren met lustre dust of airbrush

  • Als je het eetbare kant uit de mal hebt gehaald kun je het meteen sprayen met de airbrush, om het bijvoorbeeld een mooie pearl shimmer te geven. Laat het dan nog wel minimaal een uur drogen voordat je het verder verwerkt.
  • De airbrush techniek is handig als je de lace zwart wilt hebben., omdat je deze zelfgemaakte mix niet donkerder zult krijgen dan grijs.
  • Lustre dusts breng je voor stap 5 aan op de lace mat met een droge kwast.
  • Ga je voor goud? Breng de mix dan al zo veel mogelijk op kleur voor het meest intense effect.

Droogtijd eetbaar kant

Hoe meer water je toevoegt, hoe langer het kant moet drogen. In de zon droogt het sneller, in een koelere kamer langzamer.
Per eetlepel water verdubbelt de droogtijd. Dus:
1 el = 2 – 3 uur droogtijd
2 el = 4 – 6 uur droogtijd
3 el = 8 – 12 uur droogtijd
4 el = 16 – 24 uur droogtijd

Het kant is nog niet klaar als het plakkerig aanvoelt of uitrekt tijdens het verwijderen. Als het matje iets kromtrekt of het kant in de hoeken wegtrekt is het goed droog. Laat het liever iets te lang dan iets te kort drogen, maar niet veel langer, uiteindelijk wordt het kant dan droog en breekbaar.

Credits: Dit recept is een vrije vertaling van hetzelfde recept dat ik op verschillende plekken tegenkwam. Namelijk bij Adilicious, Chef Ashish Kumar en Veena Azmanov. Veena zegt er nog wel bij dat het “originele” recept van Dawn Edwards komt. En ja hoor, daar staat het. Verstopt op pagina 5 van een discussie op Cake Central. Alle credits voor Dawn dus. Zou ze weten hoe veel mensen wereldwijd haar recept gebruiken?