De lekkerste alternatieve (en lokale!) bubbels

Niet dat ik iets tegen champagne heb hoor, integendeel! Ik “verzamel” vintage champagne (lees: goed excuus om er eentje te kopen als je een ontbrekend jaar tegenkomt) en mijn favoriete boomhut staat in de bergen van Reims. Maar als je geen zin hebt om top dollar neer te tellen voor goede champagne (hey, 2020 was rough on everyone!), sluit dit jaar dan alsjeblieft niet af met een average cava of nog matigere prosecco.

Er zijn namelijk zo veel fantastische alternatieven voor champagne! En ik hoor je zeggen: “Niet iedereen houdt van champagne en we zijn met een klein groepje tijdens de feestdagen/jaarwisseling dit jaar.” Maar juist daarom vind ik onderstaande bubbels een super alternatief. Ze zijn stuk voor stuk zo feestelijk als champagne en zo makkelijk te pairen als een witte wijn en tegelijkertijd heel schappelijk geprijsd en zo lokaal als de kaas in je koelkast. Wedden dat zelfs je beer-loving-brother deze wel wil proberen?

Elegast wild cider bottle

Elegast Wild Cider

In een onvoorstelbaar idyllisch huisje in de bossen bij Hilversum maken de mannen van Elegast op ambachtelijke wijze wilde ciders van appels uit allerlei hoogstamboomgaarden in de omgeving. Volwassen ciders, maar wel fruitig, sprankelend en met een lange nasmaak. De fles heeft de uitstraling van een fijne witte wijn en zo is de cider ook te pairen (tip: Caesar of Waldorf salade). Het maken van cider geeft (opnieuw) bestaansrecht aan allerlei soorten historische appelbomen. Wil je ook meehelpen om de biodiversiteit te beschermen? Meld je dan aan voor de oogstdagen (niet voor mensen met hoogtevrees!). Elegast brengt regelmatig specials uit, waaronder bijzondere barrel aged ciders. Op mijn to-drink lijstje staat in ieder geval nog de cider van Elegast die gerijpt heeft op voormalige whisky-vaten waar Imperial Stout op heeft gerijpt.

Elegast Wild Cider, 6.5%, €8,95 / 750ml, via Elegast Cider

Nevel Jubel

Nevel Jubel

Zo, die komt even binnen! Een heerlijk rijk donker én sprankelend bier van deze steeds bekender wordende brouwer uit Nijmegen, met toch maar 5.9% alcohol. Door het gebruik van lokale hop, mout en wilde gist zijn de bieren van Nevel 100% Gelders. Dit vind ik nou echt een verrassende bubbel voor tijdens het kerstdiner. Gaat goed met veel dingen waar je anders volle rode wijn bij zou schenken: Heerlijk in combinatie met herfstige gerechten met pompoen, Scamorza of paddenstoelen, of voor wie eens iets totaal anders bij het dessert of de kaasplank wil serveren én ter voorkoming van slaperige tafelgenoten.

Nevel Jubel, 5,9%, €14,- / 750ml, via Nevel Artisinal Ales

Lapsang kombucha
Foto: Iris Bergman

Leave Your Sword Kombucha Lapsang

Vergeet alles wat je weet over Kombucha. Chef/kunstenaar/patissier/brouwer Nicolas Adam herdefinieert op dit moment vanuit een loods in Amsterdam Noord wat het betekent om kombucha te brouwen puur en alleen van thee en suiker. Het resultaat is waanzinnig in zijn subtiliteit: een licht alcoholische bubbel, genuanceerd van smaak en met een lange afdronk. Ik kan een tasting van alle kombucha’s van Leave Your Sword van harte aanbevelen, maar mijn persoonlijke favoriet is de Lapsang. Het duidelijk aanwezige rokerige aroma combineert perfect met klassieke oesters, kimchi of panna cotta. De kombucha’s van Leave Your Sword zijn ongepasteuriseerd en ongefilterd en moeten daarom altijd gekoeld bewaard worden.

Kombucha Lapsang, 2.5%, €8,50 / 750ml, via Leave Your Sword

UWE pear cider

UWE Fear No Pear

In het Gelderse plaatsje Elst, middenin de Betuwe vinden we UWE Cider&Ales. Hier worden op kleine schaal op ambachtelijke wijze ciders gemaakt van fruit uit eigen boomgaard, de meeste op basis van verschillende appelsoorten door elkaar. Van droog tot halfzoet, in de mix met vlierbloesem of mijn persoonlijke favoriet op basis van peer. Hoewel deze fles met zijn romantische label en feestelijke champagnekurk ook zeker niet zou misstaan op een zomerse picknick drinken wij de Fear No Pear dit jaar bij een winters gerecht met blauwe kaas voor een fruitige opkikker tijdens het kerstdiner. Op dit moment verkoopt UWE Cider&Ales ook (kerst)pakketen: eentje met allerlei streekproducten op basis van appel en een andere om zelf mulled cider te maken. Laat de kou maar komen!

UWE Fear No Pear, 6%, €7,50 / 750ml, via UWE Cider & Ales

Lowlander Botanical Brut

Lowlander Botanical Brut

Wat ik heel leuk vind aan Lowlander is dat ze bier toegankelijk maken voor een breder publiek (hmm Autumn Ale) en daarbij proberen de wereld een stukje een beter te maken (hallo Cool Earth Lager!). Botanical Brut, het champagnebier van Lowlander, stal vorig jaar mijn hart omdat het o.a. gebrouwen wordt met naalden van geredde kerstbomen. De combinatie van druiven, Riesling gist en Nelson Sauvin hop zorgt voor een feestlijke kruising tussen bier, champagne en wijn. Foodpairing tip: salade, charcuterie of borrelplank (met kaaskroketjes!) en ook heel geschikt voor tijdens de jaarwisseling.

Lowlander Botanical Brut, 6.8%, €10,- / 750ml, via Lowlander

holy spiritus cider

The Holy Spiritus Zeeuwse Cider Brut

De stoere mannen van The Holy Spiritus brouwen en stoken in een voormalige kerk in het Zeeuwse Sint Jansteen een aantal bijzondere dranken. Zoals ze zelf zeggen “op het snijvlak van theoretische kennis en fantasierijke kunde”. Met de Zeeuwse Cider Brut hebben de heren een heel toegankelijk streekproduct neergezet. Droog met een herkenbare appelsmaak. Ik vind ‘m erg lekker bij gerechten met feta en halloumi of een warm dessert met honing en nootjes. Ook in vaten van 3 tot 50 liter verkrijgbaar.

The Holy Spiritus Zeeuwse Cider Brut, 6%, €12,99- / 750ml, via The Holy Spiritus

deus brut bottle

DeuS Brut des Flandres

De Belgische brouwerij Bosteels (waar ook Kwak en Tripel Karmeliet gebrouwen worden) brengt ons deze feestelijke DeuS Brut des Flandres. Een fles met de uitstraling van een chique champagne. En dat mag ook wel, want deze brut ondergaat een indrukwekkende reis. Eerst wordt in België een blond bier gebrouwen van zomergerst, wat in Frankrijk volgens de méthode traditionnelle wordt omgetoverd tot een sprankelende Brut des Flandres. Het resultaat is een heerlijk droog, mousserend bier met in eerste instantie veel schuim. Ik vind ‘m ijskoud het lekkerst bij een mooi stuk vis, dessert of buiten, tijdens de jaarwisseling. Stay tuned: binnenkort een lekker recept met deze!

DeuS Brut des Flandres, 11,5%, €14,99- / 750ml, Brouwerij Bosteels

Tot slot

Bovenstaande bubbels zijn stuk voor stuk door mij geselecteerd en getest. Ik ben niet gevraagd of betaald om deze content te maken, maar ik heb zelf ook niet betaald voor deze producten.

In mijn artikel Samenwerken lees je meer over de verschillende soorten samenwerkingen die ik doe en hoe deze tot stand komen. Oja, en een hele mooie jaarwisseling gewenst!