De ultieme fluffy American buttermilk pancakes

Zondagochtend betekent voor mij: uitgebreid ontbijten. Het liefst met een stapel pannenkoeken met vers fruit en maple syrup.

Dit recept van de NY Times is mijn go-to recept voor echte Amerikaanse pannenkoeken. Het recept is voor 4 flinke porties, je kunt alle pannenkoeken achter elkaar bakken en de volgende dag een deel opwarmen in de oven (5 minuten, 160º C).

Deze pancakes zijn extra goddelijk met een klont crunchy honing boter.

Op zoek naar een glutenvrije variant die ook nog eens roze is? Maak dan eens deze boekweit bieten pannenkoeken van Aan Tafel bij Anna!

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 3 el suiker
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1 1/2 tl soda
  • zout
  • 500 ml karnemelk
  • 2 eieren
  • 50 gram boter, gesmolten

Bereidingswijze

Meng de bloem met de suiker, bakpoeder, soda en zout in een kom. Maak een kuil in het midden en giet hier de karnemelk, eieren en boter in. Roer met een garde door elkaar (het is niet erg als er nog kleine klontjes in zitten) – het beslag is een stuk dikker dan “gewoon” pannenkoekenbeslag.
Optioneel (maar extra lekker): Laat het beslag 30-60 minuten staan.

Verhit boter of olie in een koekenpan en bak kleine pannenkoekjes van het beslag. Dit gaat het makkelijkste met een maatschepje van 1/3 cup. Gebruik de achterkant van het maatschepje om het beslag iets uit te spreiden. Flip de pannenkoekjes als er belletjes aan het oppervlak zijn verschenen en bak ze aan beide zeiden goudbruin. Na het bakken kun je de pannenkoekjes warm houden in een voorverwarmde oven (100º C).

Stapel een stuk of 5 pancakes op elkaar en serveer met vers fruit, poedersuiker, maple syrup en boter.

Stack of pancakes with text