Crunchy honing boter – Breakfast Club style

Ken jij ‘m al? De honing boter van de Breakfast Club met gekarameliseerde stukjes er in?

Bij de Breakfast Club in Amsterdam serveren ze deze honing boter bij de New York pancakes. En je betaalt er met liefde 2 euro voor een klontje boter, want het is echt super lekker. Na een grondige smaaktest en ondervraging van het personeel (“maken jullie dat dan echt helemaal zelf?) kunnen we nu het recept voor honing boter met jullie delen!

Op het Engelse menu van de Breakfast Club staat de honing boter omschreven als honeycomb butter. Tijdens de smaaktest hebben we geen stukjes honingraat kunnen ontdekken, dus waarschijnlijk gaat het om honeycomb op basis van suiker en soda. Omdat je veel kleine krokante stukjes in de boter wilt hebben en maar weinig nodig hebt voor thuis, maken we een plak harde karamel. Je kunt per batch een stuk van de karamel afbreken en de rest bewaren voor een volgende keer.

Honing boter recept

Voor 125 gram honing boter, genoeg voor 8-10 porties

Ingrediënten

  • 125 gram kristalsuiker
  • 1 el glucose of honing *
  • 75 ml water
  • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur

Bereidingswijze

Zet een pannetje met dikke bodem met daarin de suiker met de glucose of honing en water op het vuur. Roer niet (echt niet, op geen enkel moment).

Verhit tot 160º C of tot het de kleur van lichte honing heeft. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en giet de loeihete karamel hier op. Laat helemaal afkoelen.

Breek een stuk van de hard geworden karamel af en maal dit in 5-10 seconden in de keukenmachine tot gruis.

Roer het karamelgruis met een spatel door de zachte boter. Maak met behulp van een stuk vershoudfolie een mooi rolletje van de boter en laat het weer opstijven in de koelkast.

Maak een lekkere stapel American pancakes met vers fruit, poedersuiker, maple syrup en een royale klont honing boter. Enjoy!

*) De glucose voorkomt dat de suiker kristalliseert. Glucose is te koop bij de betere bakspeciaalzaak, horeca groothandel en in veel Turkse supers. Die laatste heeft meestal glucose met honingaroma, ideaal voor wat extra honing smaak in deze honing boter! Ik kocht de mijne bij De Kweker.

stack of pancakes with butter