Bieramisu met Brut des Flandres

Tiramisu staat bij veel mensen in de toetjes-top-3 en dat begrijp ik wel: het is romig, niet té zoet, makkelijk voor te bereiden en het ziet er feestelijk uit. Maar het kan nog feestelijker… door de koffie te vervangen met champagnebier!

Bieramisu brut des flandres

Tiramisu: de basis

Er zijn veel variaties op het standaard recept voor tiramisu en ik heb het ook zeker wel eens zien mislukken, bijvoorbeeld bij een recept met opgeklopte eiwitten die daarna weer inzakten. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten voor een foolproof tiramisu.

  1. Belangrijkste tip van allemaal: gebruik geen lange vingers uit de supermarkt maar Savoiardi of Ladyfingers van een Italiaans merk. Die zijn groter en worden veel minder zompig.
  2. Gebruik alleen de dooiers van de eieren en verhit ze tot 60º C. Het verhitten heeft geen invloed op de smaak is wel zo hygiënisch.
  3. Veel mascarpone. Voor extra luchtigheid spatel je er wat lobbig geslagen slagroom door. Er zijn ook mensen die zweren bij opgeklopt eiwit. Ik vind dat minder lekker, omslachtiger en met kans op een mislukte tiramisu.

Tiramisu 2.0: Bieramisu

Met deze basis voor een lekkere tiramisu die altijd lukt kun je op menig feestje aankomen. Maar je kunt er ook mee variëren! Zo kun je de lange vingers vervangen door Bastognekruimels of cantuccini en in plaats van de standaard espresso met Marsala andere soorten drank gebruiken, zoals limoncello, champagne of donker bier. Het champagne-achtige bier Brut des Flandres leent zich hier vanwege de volle smaak perfect voor.

Brut des Flandres

De Belgische brouwerij Bosteels (waar ook Kwak en Tripel Karmeliet gebrouwen worden) brengt ons deze feestelijke DeuS Brut des Flandres. Een fles met de uitstraling van een chique champagne. En dat mag ook wel, want deze brut ondergaat een indrukwekkende reis. Eerst wordt in België een blond bier gebrouwen van zomergerst, wat in Frankrijk volgens de méthode traditionnelle wordt omgetoverd tot een sprankelende Brut des Flandres. Het resultaat is een heerlijk droog, mousserend bier met in eerste instantie veel schuim. Ik vind ‘m ijskoud het lekkerst bij een mooi stuk vis, dessert of buiten, tijdens de jaarwisseling. En natuurlijk in (en bij) dit heerlijke recept voor bieramisu!

Bieramisu met Brut des Flandres

Bieramisu met Brut des Flandres

Recipe by Made from ScratchCourse: DessertCuisine: Feestelijk
Personen

4

porties
Bereidingstijd

15

minutes
Kooktijd

5

minutes

Deze super feestelijke variatie op tiramisu kun je in 1-persoons glaasjes of een grotere schaal maken.

Ingredienten

  • 125 ml slagroom

  • 80 g suiker, plus 1 el suiker

  • 2 grote of 3 kleine eidooiers

  • 250 ml mascarpone

  • 1 tl vanille aroma (optioneel)

  • 100 g Savoiardi koekjes

  • 250 ml DeuS Brut des Flandres

  • 1 tl cacao, eetbare bloemetjes of bladgoud ter decoratie

Bereidingswijze

  • Klop de slagroom met 1 el suiker lobbig, maar niet helemaal stijf. Zet opzij.
  • Verwarm de eidooiers met de rest van de suiker boven een pannetje met heet water (au-bain-marie) tot 60º C. Roer contant door (liefst met een garde) zodat het eigeel niet stolt.
  • Doe het warme ei-suiker mengsel in een kom en klop met de mixer tot het duidelijk lichter van kleur is. Roer de mascarpone even los met de vanille en klop dit door het opgeklopte ei-suiker mengsel. Spatel de slagroom er in twee delen voorzichtig doorheen om zo veel mogelijk luchtigheid te behouden. Doe het mengsel in een spuitzak, als je die hebt.
  • Breek de Savoiardi doormidden als je de bieramisu in glaasjes maakt of laat ze heel als je een grotere schaal gebruikt. Giet een glas Brut in een platte schaal en laat 1/3e van de Savoiardi hier een minuutje in weken (draai halverwege om).
  • Verdeel de natte Savoiardi over 4 glaasjes of een schaal en verdeel 1/3e van het roommengsel erover. Herhaal tot de glaasjes tot net onder de rand gevuld zijn.
  • Zet de bieramisu tot gebruik in de koelkast (zie tip) en versier vlak voor het opdienen met een klein beetje cacao, eetbare bloemetjes of eetbaar goud.

Tip

  • Als je tiramisu in glaasjes maakt is het heel handig om het roommengsel in een spuitzak te doen. Je kunt dan goed in alle hoekjes komen en het werkt makkelijk en netjes. Heb je geen spuitzak? Dan kun je de room ook met een lepel in de glaasjes of schaal scheppen.
  • Je kunt deze bieramisu prima een dag van tevoren maken en daarna zeker nog een dag gekoeld bewaren, mocht er iets overblijven. Voeg de cacao of andere versiering pas op het laatste moment toe.
tiramisu with champagne beer

Met dank aan Brouwerij Bosteels voor de DeuS Brut des Flandres!