Klassiek Italiaans koffie roomijs (gelato al caffè)

Sinds de Corona-trend Dalgona koffie heb ik een grote pot oploskoffie in de kast staan. Ideaal voor dit heerlijke Italiaanse koffie-ijs. Natuurijk kan het ook met een sterke dubbele espresso. De verhoudingen in dit recept komen niet zo precies. En heb je geen bruine basterdsuiker in huis? Dan is gewone suiker ook helemaal prima. Dikke kans dat je dit recept gaat maken als de zon schijnt, dus relax!

Voor dit recept heb je een ijsmachine nodig. Heb je die niet? Dan heeft Laura van Lekker Plan een recept voor koffie-ijs zónder ijsmachine voor je!

Scoop of coffee ice cream on chocolate cone

Klassiek koffie ijs

Ingrediënten

Voor ruim 500 ml ijs

  • 3 eidooiers
  • 300 ml melk
  • 15 gram oploskoffie
  • 80 gram bruine suiker
  • 250 ml slagroom

Bereidingswijze

  • Zet de bak van de ijsmachine een dag van tevoren in de vriezer
  • Klop de eidooiers in een kom tot ze lichter van kleur zijn. Voeg de melk, oploskoffie en suiker toe.
  • Zet de kom op een pan met zachtjes kokend water en roer door. Verwarm de koffie-custard tot 80 º C . Blijf continue in de pan roeren om te voorkomen dat het ei stolt.
  • Haal de kom van het vuur en laat wat afkoelen. Roer af en toe door. Giet de afgekoelde koffie-custard door een vergiet in een bakje of kom en laat minimaal een paar uur (liefst een nacht) rijpen in de koelkast. Het ijs wordt dan voller van smaak en heeft de juiste temperatuur voor in de ijsmachine.
  • Klop (de volgende dag) de slagroom lobbig en meng dit met de koffie-custard. Draai in 30-40 minuten tot koffie-ijs. Doe het koffie-ijs in een bak een bewaar tot gebruik in de vriezer.