Recept voor alfajores koekjes van Máxima

Drie hoeraatjes voor onze prachtige koningin! Máxima is jarig en trakteert. Omdat dit jaar alles anders is deelt Máxima het recept voor alfajores met ons, zodat iedereen deze lekkere Argentijnse koekjes zelf thuis kan maken.

Alfajores cookies on a tray

Het recept van Máxima voor alfajores is zoals haar moeder ze vroeger al maakte, op basis van maizena. In Argentinië heten deze koekjes voluit alfajores de maicena con dulce de leche. De alfajores van Máxima zijn namelijk gevuld met dulce de leche, een heerlijke karamel op basis van gezoete gecondenseerde melk.

Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook zelf thuis kunt bakken!

Máxima

In Argentinië is dulce de leche kant-en-klaar verkrijgbaar. In Nederland maak je het makkelijk zelf door een blik gecondenseerde melk 2 tot 3 uur te koken in een pan met heet water. Zorg ervoor dat het blikje de hele tijd ruim onder water staat, anders kan de druk te hoog oplopen.

Het recept voor alfajores van Máxima is voor een flinke portie koekjes (ze heeft natuurlijk ook een groot gezin). Ik heb hieronder het recept zoals het op de verjaardag van Máxima verscheen op instagram daarom alvast gehalveerd. Je maakt met dit recept 12-14 dubbele koekjes.

Alfajores van Máxima

Ingrediënten

Voor 12-14 dubbele koekjes

  • 150 gr maizena
  • 100 gr bloem
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 75 gr suiker
  • 100 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • geraspte schil van een halve citroen
  • 1 tl vanillemerg of -aroma
  • 2 eidooiers
  • 1/2 tl cognac

Voor de vulling

  • dulce de leche (van een blik gezoete gecondenseerde melk)
  • kokosrasp

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng alle droge ingrediënten voor de koekjes met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg.
Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 1 lepel citroensap toe!

Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas of koekjesuitsteker) van ongeveer 4 cm diameter.
Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo‫’‬n 2 cm afstand van elkaar.

Bak de koekjes 10-12 minuten op 160º C. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze.

Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos.

De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar!


Dulce de leche over? Lucky you! Perfect voor deze Chocolade Cupcakes met Dulce de Leche van Bookstamel.