Let’s make some Funky Vegan cake!

Emma Herngreen is vegan. En ze houdt van lekker eten. Ze weet nog hoe écht lekkere taartjes en zoetigheden smaken van de tijd dat ze geen vegan was. Maar wie vegan bakrecepten zoekt komt al snel uit bij recepten met groente, vrijwel geen suiker en ingewikkelde ingrediënten die weinig meer met het originele recept te maken hebben. Op een of andere manier heeft het internet besloten dat vegan hetzelfde is als gezond. Terwijl je met een paar slimme wijzingen al je favoriete zoetigheden ook vegan kunt maken. In het Funky Vegan Bakboek gaat Emma Herngreen je laten zien hoe je dat doet.

Uitstraling van het boek

Het Funky Vegan Bakboek heeft een opvallende afmeting, vierkant, zoals een single vinyl hoes. De zachte cover past bij de uitstraling van het boek. Niet te ingewikkeld, nergens stijf, maar ook niet druipend van het roze glazuur. Een beetje zoals je favoriete koffiebar, inclusief gorgeous grungy barista die een glimlach op iedereens gezicht tovert.

book with crumble pie and coffee

Inhoud en schrijfstijl

Elk recept past op 1 pagina (hoera!) een gaat vergezeld van een gezellige foto, geschoten door Saskia Lelieveld (die we o.a. kennen van de boeken van Rutger Bakt en onze grote vriend Meneer Wateetons).
De recepten hebben leuke namen, zoals Breakup Brownies, Raise your Bun en You’re the Cherry to my Crumble Pie en zijn onderverdeeld in moods met bijbehorende playlist! Via een kleine barcode die je scant met je telefoon kom je bij de muziek op Spotify terecht.

Het Funky Vegan Bakboek staat vol met guilty pleasures, klassiekers, veel Amerikaanse invloeden. Terwijl Emma Herngreen dit boek wel gewoon in het Nederlands schreef. En dat is prettig, want dat betekent dat de ingrediënten hier goed verkrijgbaar zouden moeten zijn. Let’s find out!

Uitvoerbaarheid van de recepten

Emma is geen fan van typische vegan ei-vervangers zoals chia- en lijnzaad. De “egg replacer” die ze gebruikt is dan ook het enige ongebruikelijke ingrediënt dat ik in het Funky Vegan Bakboek heb kunnen vinden (op een beetje sluipreclame voor Alpro en Lotus na). Ik miste hier en daar nog wel een basisrecept (als je in 7 recepten vegan bladerdeeg gebruikt is een recept voor bladerdeeg wel op zijn plaats). Er zitten heel goede tips verstopt in de variatie suggesties zoals een makkelijke manier om zelf kokosroom te maken en een vegan pesto voor bij de Cheesy Presents.
De recepten zijn allemaal op zo’n manier geschreven dat je ze net zo makkelijk vegan als niet-vegan kunt maken (bijvoorbeeld: “egg replacer ter vervanging van 5 eieren” of “150 gr vegan boter”).
Ik testte een aantal recepten uit het Funky Vegan Bakboek: You’r the Cherry to my Crumble Pie, Pink Sensation en Rock on the Road.
Als eerste maakte ik de kersenkruimeltaart. Ik hou van kersenvlaai en van appeltaart dus dit klinkt als een goede match. De taart was super lekker en zag er uit zoals op de foto. Er hadden misschien wat meer kersen in gemogen, maar deze manier om zelf vlaaivulling te maken ga ik zeker vaker gebruiken.
De roze koeken waren een minder groot succes. Kan zeker aan de vegan boter hebben gelegen, maar ik vond ze vrij droog en ze zagen er niet echt profi uit. Wees dus gewaarschuwd en gebruik je lekkerste vegan boter voor dit recept.

chocolate with cookies and popcorn

Tot slot de rocky road, die meteen een van mijn nieuwe lievelingsrecepten is geworden. In plaats van rozijnen gebruikte in een van de variatietips en voegde een handje zoete en zoute popcorn toe. Het was zo lekker dat ik het in de buurt ben gaan uitdelen omdat ik anders alles zelf had opgegeten. Volgende keer ga ik denk ik wel twee keer zo veel chocolade gebruiken om er echt repen van te kunnen snijden (nu ging het richting “brokkie road”).

De rocky road was zo lekker dat ik het in de buurt ben gaan uitdelen omdat ik anders alles zelf had opgegeten.

Dit is zo’n boek waar je uiteindelijk heel veel uit maakt, omdat de recepten vrij simpel, snel en lekker zijn. Toegegeven, het zijn niet de meest vernieuwende inspirerende recepten ooit, maar tenzij je al een enorm repertoire guilty pleasures uit je mouw kunt schudden kun je hier jaren mee vooruit om traktaties voor allerlei gelegenheden te maken, die vrijwel iedereen kan eten. Want het idee dat vegan altijd healthy is, dat krijg je er toch niet 1-2-3 uit en met dit label worden al deze zoetigheden meteen al minder guilty.

Het Funky Vegan Bakboek van Emma Herngreen is o.a. te koop bij Bol.com 
Shop je via onderstaande link? Dan zou het kunnen dat ik daar commissie over ontvang (zie ook 
Samenwerken voor meer informatie).
Dit heeft op geen enkele manier invloed op mijn mening over dit boek gehad. 

Met dank aan Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum voor het ter beschikking stellen van dit boek.