Kerstkransjes met pindakaas

Wisten jullie dat kerstkransjes typisch Nederlands zijn? Hier kwam ik achter toen ik een goed recept zocht (en dus niet vond – alleen van die standaard kransjes met amandel erop). Gelukkig is koekjes bakken en versieren met bijvoorbeeld royal icing iets wat zo’n beetje overal ter wereld gebeurt (zeker rond de feestdagen!. Nu ben ik zelf niet zo’n fan de klassieke suikerkoekjes die hier meestal voor worden gebruikt. Ik vind ze meestal vrij zoet en hou ook wel van wat meer variatie.
Laatst kwam ik deze super leuke video van mijn heldin Cupcake Jemma tegen waarin ze chocoladekoekjes maakt die niet uitlopen in de oven:

En toen dacht ik “als dit recept in de basis al werkt om koekjes uit te steken, dan werkt het misschien ook wel met andere smaken, zoals PINDAKAAS!”

Het slimste van dit recept (naast dat het lekker simpel is en geen moeilijke ingrediënten gebruikt) is namelijk dat je het deeg in 2 fasen koelt: eerst het “beslag”, waardoor je het kunt uitrollen als de boter weer hard wordt en dan nog een keer vlak voor het bakken. Wel even plannen dus, maar dan heb je ook een makkelijk en lekker recept waar je eindeloos mee kunt variëren.

Ik heb de 40 gram cacao die Jemma gebruikt vervangen door 2 eetlepels pindakaas en hier kerstkransjes uit gestoken met een linzer koekjes uitsteker, zodat het gat precies in het midden zit. Na het bakken heb ik de kransjes voor de helft in gesmolten chocolade gedoopt en bestrooid met vrolijke sprinkles in kerstkleuren. 

Dit is een vrije vertaling van het recept van Cupcake Jemma met mijn aanpassing voor pindakaas koekjes.

Kerstkransjes met pindakaas

Nodig: 2 kommen, weegschaal, maatlepels, zeef, handmixer, vershoudfolie, koelkast, uitsteekvormpjes, bakplaat, bakpapier, oven

Ingrediënten

Voor ongeveer 2 kleine bakplaten met uitgestoken koekjes

  • 220 gr. bloem
  • 1/4 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 145 gr. suiker
  • 120 gr. zachte roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille essence of aroma
  • 1 ei (L)
  • 2 el pindakaas (of in plaats daar van 40 gram cacao voor chocoladekoekjes)

Bereidingswijze

Zeef bloem, bakpoeder en zout door elkaar in een kom en zet apart.

Klopt suiker en boter met een (hand)mixer luchtig en lichter van kleur.

Voeg vanille en ei toe aan het boter-suiker mengsel en klop door elkaar.

Voeg de pindakaas toe aan het boter-suiker-vanille-ei mengsel en klop door elkaar.

Voeg de helft van het bloemmengsel toe, spatel door elkaar en spatel daarna de rest van het bloemmengsel erdoor.

Verdeel over een stuk vershoudfolie, pak in en druk een beetje plat. Laat dit minimaal 30 minuten koud worden in de koelkast.

Rol uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van 6 mm dik 
Je kunt ook eerst de helft van het deeg uitrollen en de rest later gebruiken.

Dip een cookie cutter in wat bloem en steek de vormpjes uit het deeg. Leg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Ga zo verder met de rest van het deeg, maar rol de snijresten van het deeg niet meer dan 1 keer opnieuw (anders krijg je taaie koekjes).

Zet de bakplaat nog minimaal 10 minuten in de koelkast, of als dat niet past op een andere koude plaats. Verwarm de oven voor op 175-180 ºC.

Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten (ik draaide de bakplaat halverwege om). De koekjes worden tijdens het afkoelen steviger, het is het lekkerste om de koekjes daarom iets korter te bakken dan je misschien zou denken. 

Zoals je hier kunt zien zetten de koekjes weinig uit tijdens het bakken en houden ze goed hun vorm. 

Na het bakken laat je de koekjes helemaal afkoelen op een rooster
Nu kun je ze in gesmolten chocolade dopen en naar wens versieren.

Fijne feestdagen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *