Curry Guy Veggie: portobello’s en artisjok?

Dit boek wilde ik graag hebben om een tafel vol vegetarische curry’s te maken. Het is een van mijn favoriete kookboeken geworden, maar wel om een heel andere reden dan ik had verwacht!

Uitstraling van het boek

Heel eerlijk: van Dan Toombs, (the curry guy himself) had ik nog nooit gehoord. Het was de opvallende uitstraling met felle kleuren en grafische vormgeving van The Curry Guy Veggie die mijn aandacht trok. The Curry Guy Veggie heeft een harde kaft en fijn formaat. Ik verwacht veel verschillende recepten voor curry’s en bijgerechten voor een Indiaas feestmaal. De kleurrijke foto’s van Kris Kirkham die bij vrijwel elk gerecht staan beloven in ieder geval veel goeds en de gerechten zien er uit alsof je ze zelf zou kunnen maken.

Inhoud en schrijfstijl

Dan Toombs is een enthousiaste Amerikaan en dat is in de vertaling van The Curry Guy Veggie niet verloren gegaan (“Boterpaneer is gewoon je-van-het!”). Het is een goede keuze geweest om de titel van het boek niet te vertalen (“De Curry Man Groente” klinkt toch lang niet zo fijn) en van sommige ingrediënten wordt zowel de letterlijke vertaling als een lokaal alternatief gegeven, zoals “single cream of slagroom”.
Tijdens het boek leren we Dan via korte anekdotes kennen als een lieve vader en fijne gastheer die helemaal vol is van de Indiaanse keuken nadat hij met zijn gezin naar de UK verhuisde. Hij legt uit waarom de Indiase keuken van nature veel vegetarische en veganistische gerechten bevat. Hierdoor leest The Curry Guy Veggie totaal niet als een expliciet vegetarisch boek.
De recepten zijn duidelijk omschreven en voor wie extra uitleg wil of visueel is ingesteld heeft The Curry Guy een eigen YouTube kanaal waarin hij wekelijks bestaande en nieuwe recepten voordoet uit The Curry Guy boekenreeks. Ook fijn: The Curry Guy Veggie bevat een Nederlandse adressenlijst.

cookbook with pancakes and ice creams

Uitvoerbaarheid van de recepten

Ik had heel veel zin om uit The Curry Guy Veggie te gaan koken en maakte meteen de paneer. Toch hield iets me tegen om een feestmaal voor mijn vegetarische vriendinnen te bereiden: ik kon niet kiezen welke combinatie van gerechten ik zou gaan maken. Hoeveel hoofdgerechten heb ik nodig? En wat moet ik bij welke curry serveren om er een complete maaltijd van te maken?
Omdat ik niet vaak Indiase gerechten bereid had ik wel verwacht dat ik een aantal specifieke ingrediënten in huis zou moeten halen, maar het lukte me in eerste instantie niet om een combinatie van recepten te vinden waar ik min of meer dezelfde kruiden voor nodig had. Op zich niet erg – ik weet nog goed dat ik voor elk Ottolenghi recept wat ik voor het eerst maakte minimaal 5 exotische kruiden nodig had en daardoor juist nieuwe favoriete smaken ontdekte. Dan geeft trouwens handige tips om huis-tuin-en-keukenspullen te gebruiken voordat je allerlei specialistische pannen aanschaft, zoals bakken op een omgedraaide wok. Maar ik wilde graag klein beginnen, dus zocht nog even verder. En toen werd het zomer…

De kracht van The Curry Guy Veggie is de grote verscheidenheid aan recepten. Zo staat er een fantastisch hoofdstuk met barbecue recepten in, allemaal met een andere groente in de hoofdrol. Wat dacht je van hasselback pompoen met gekarameliseerde cashewnoten als centre piece, of portobello’s en artisjokken van de grill? De recepten in het barbecue hoofdstuk van The Curry Guy Veggie zijn stuk voor stuk vernieuwend, spectaculair en toch simpel in bereiding. Ik heb er nu een paar gemaakt en pak The Curry Guy Veggie er echt bij als ik thuis een barbecue plan.

bbq with hasselback squash and veggies

Ook de toetjes uit The Curry Guy Veggie heb ik inmiddels uitgeprobeerd en kan ik van harte aanbevelen (ik hoop in een volgende editie mijn persoonlijke favorieten kheer en mango lassi nog tegen te komen).

The Curry Guy Veggie van Dan Toombs is o.a. te koop bij Bol.com 
Shop je via bovenstaande link? Dan zou het kunnen dat ik daar commissie over ontvang (zie ook Samenwerken voor meer informatie).
Dit heeft op geen enkele manier invloed op mijn mening over dit boek gehad. 

Met dank aan Good Cook B.V. voor het ter beschikking stellen van dit boek.